Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk pytt i panna –bästa receptet

En klassisk pytt i panna serveras oftast med inlagda rödbetor och stekt ägg och gärna med någon sås, t ex worcestersås, ketchup eller HP-sås. Om du vill variera kan du hälla 2 1/2 dl mellan­grädde över pytten och låta den koka in. Då blir det en så kallad pytt Bellman och till den serveras saltgurka.

Klassisk pytt i panna –bästa receptetKlassisk pytt i panna –bästa receptetKlassisk pytt i panna –bästa receptet
Recept på klassisk pytt i panna. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 gpotatis- fast sort
  • 300 gstekt nötkött- t ex rester från en stek
  • 150 gkorv- eller rökt skinka
  • 1gul lök
  • 1 mskrapsolja
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • persilja

Tillbehör

  • ägg- stekt
  • inlagda rödbetor
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Skölj ­potatistärningarna i kallt vatten i ett durkslag så att stärkelsen försvinner. Låt rinna av ordentligt.

  2. Blanda potatisen med olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Stek potatisen mitt i ugnen i 15–20 min tills den är mjuk och har fin färg.

  3. Skär kött och korv eller skinka i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den mjuknat och har fin färg. Lägg över löken i en gryta.

  4. Stek kött och korv i 1 msk smör i stekpannan tills de fått fin färg. ­Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  5. Blanda ner kött och potatis i grytan med lök och värm pytten under omrörning. Strö över persilja och servera med stekt ägg, rödbetor och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstips: Det är smart att ha en ”pytt i pannaburk” i frysen. När det blir kött över av söndagssteken, en snutt falukorv från vardagsmiddagen, lite skinka eller några köttbullar kvar tärnas det och läggs i burken. När burken så småningom är full tas den fram och blir till en härlig pytt i panna tillsammans med potatis och lök.