tillagning: 20 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3,8 · 9 röster)
En klassisk pytt i panna serveras oftast med inlagda rödbetor och stekt ägg och gärna med någon sås, t ex worcestersås, ketchup eller HP-sås. Om du vill variera kan du hälla 2 1/2 dl mellangrädde över pytten och låta den koka in. Då blir det en så kallad pytt Bellman och till den serveras saltgurka.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
800 gpotatis- fast sort
300 gstekt nötkött- t ex rester från en stek
150 gkorv- eller rökt skinka
1gul lök
1 mskrapsolja
1 tsksalt- + 1 tsk
1 msksmör- + 1 msk
2 krmnymald svartpeppar
Garnering
persilja
Tillbehör
ägg- stekt
inlagda rödbetor
sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Skölj potatistärningarna i kallt vatten i ett durkslag så att stärkelsen försvinner. Låt rinna av ordentligt.
Blanda potatisen med olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Stek potatisen mitt i ugnen i 15–20 min tills den är mjuk och har fin färg.
Skär kött och korv eller skinka i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den mjuknat och har fin färg. Lägg över löken i en gryta.
Stek kött och korv i 1 msk smör i stekpannan tills de fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
Blanda ner kött och potatis i grytan med lök och värm pytten under omrörning. Strö över persilja och servera med stekt ägg, rödbetor och sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 9 röster)
Kökstips: Det är smart att ha en ”pytt i pannaburk” i frysen. När det blir kött över av söndagssteken, en snutt falukorv från vardagsmiddagen, lite skinka eller några köttbullar kvar tärnas det och läggs i burken. När burken så småningom är full tas den fram och blir till en härlig pytt i panna tillsammans med potatis och lök.