Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk ostfondue

Visst är det härligt att samsas runt fonduegrytan och en klassisk ost­fondue. Förutom bröd är det gott med krispiga grönsaker och något picklat att äta till. För att göra det matigare la vi till salami men det kan uteslutas. Gör gärna de picklade lökarna dagen innan.

Klassisk ostfondue
Klassisk ostfondue
Klassisk ostfondue
Ostfondue Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 350 gemmentalerost
  • 200 ggruyèreost
  • 4 dltorrt vitt vin
  • 2 mskpotatismjöl
  • 3 mskkirschbrännvin- eller vatten
  • 1vitlöksklyfta

Picklade smålökar

  • 250 gsmålökar- röda
  • 1 dlättiksprit (12 %)
  • 1,5 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1 tsksvartpepparkorn

Tillbehör

  • 1baguette- gärna rustik
  • 6selleristjälkar
  • 2morötter
  • 1 knipparädisor
  • 1päron- stort
  • 1rosésalladshuvud
  • 2 dlcornichons
  • 100 gsalami- i tunna skivor

Gör så här

  1. Picklade smålökar: Skala och skär löken i halvor. Koka upp ättika, socker, vatten och pepparkornen tills sockret lösts upp. Lägg i löken och ta av kastrullen från värmen. Låt kallna och låt sedan löken dra i lagen i ca 2 tim eller gärna längre.

  2. Tillbehör: Skär brödet i skivor. Skär sellerin i stavar. Skala och hyvla eller skär morötterna i bitar. Ansa rädisorna. Kärna ur och skär päronet i klyftor. Lägg alla tillbehör i skålar eller på ett fat.

  3. Riv de båda ostsorterna. Koka  upp vinet i en kastrull och rör i osten, lite i ­taget med kraftiga drag tills den smälter.

  4. Rör ut potatismjölet i kirsch eller ­vatten och rör ner redningen i ostsåsen. Låt sjuda tills den tjocknar något.

  5. Gnid in fonduegrytan med skalad och halverad vitlöksklyfta och häll i ost­såsen. Ställ den över en värmekälla på bordet och låt alla doppa brödet i. ­Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?