Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk ölandslimpa

Saftigt bröd med smak av kummin. Brödet bakas gärna på ölandsvete.

Klassisk ölandslimpaKlassisk ölandslimpaKlassisk ölandslimpa
Foto: Åsa Swanberg

Dag 1, fördeg

 • 25 gjäst
 • 2 dlvatten- ljummet
 • 2 dlvetemjöl special

Dag 2, deg

 • 2,5 dlvatten- ljummet
 • 1 mskhonung
 • 4 dlölandsvete- eller dinkelsikt, grovmald
 • 45 dlvetemjöl special
 • 1 msksalt
 • 1 mskkummin- hel

Gör så här

 1. Dag 1, fördeg: Smula ner jästen i en skål, häll på vatten och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetemjöl special och rör till en jämn smet. Täck smeten med plastfolie och låt den vila i rumstemperatur över natten.

 2. Dag 2, deg: Blanda ihop fördegen med vatten, honung, ölandsvete eller dinkelsikt och 4 dl vetemjöl special. Resten är till utbakningen.Arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt

  salt och kummin och arbeta degen

  i ytterligare 3–5 min. Degen ska vara seg och lite kladdig men lossa från bunkens kant. Täck degen med bakduk och låt den jäsa på varm plats till dubbel storlek, i ca 1 ½ timme.

 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ihop den. Forma ­degen till en rund bulle, eller två om du vill ha mindre bröd. Låt degen jäsa under bakduk i mjölad jäskorg

  i 45 min. Du kan också lägga brödet i en bunke med mjölad handduk. Sätt ugnen på 250 grader.

 4. Vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll lite vatten i botten av ugnen. Grädda brödet i 10 min, sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare ca 30 min (ev lite kortare till mindre bröd), tills brödet har en innertemperatur på 96 grader. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Ölandslimpa

Det sägs att den som en gång ätit stenugnsbakad öländsk limpa glömmer det inte. Ölandslimpan är ett härligt saftigt bröd, kryddat med kummin. I äldre tider bakades brödet en gång i månaden, året om. Ibland bakas det på rågmjöl, andra gånger på Ölandsvete, en kulturspannmål som har ett långt och fint strå, en hög proteinhalt och som ger bröd med saftig, aromrik och lite nötaktig smak. Många förknippar det öländska brödet med löksmör, för när korna betade nära den vilda öländska gräslöken om vårarna gav det smak på smöret. En skiva ölandslimpa med löksmör glömmer man som sagt inte.