Använder du färska plattor?
Denna lasagne kan göras på både torkade och färska plattor. Med färska plattor minskas tiden i ugnen till ca 15 minuter.
Vegetarisk lasagne
Recept på snabblagad lasagne med zucchini och fetaost
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassisk lasagne. Lasagne al forno är en italiensk klassiker som blivit något av svensk husmanskost. Lasagne gör du med köttfärssås, bolognese och hemmagjord bechamelsås. Vill du göra större sats – bara dubbla receptet!
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs köttfärsen i het olja i en stekpanna ca 3 min. Blanda ner löken och stek med färsen ytterligare 3 min. Häll över krossade tomater och vatten. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och örtkryddor. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda utan lock 10–15 min.
Foto: Stefan Wettainen
Las 1
Bechamelsås med ost: Smält smör i en vid kastrull eller sauteuse. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken under vispning lite i taget så att det inte blir klimpigt. Låt såsen sjuda utan lock ca 10 min. Blanda ner osten och rör eller vispa så att såsen blir slät och osten smälter.
Foto: Stefan Wettainen
Las 2
Sätt ugnen på 200°. Varva lasagneplattor, köttfärsröra och bechamelsås i en ugnssäker form. Börja med köttfärs, översta lagret ska vara plattor och ostsås.
Foto: Stefan Wettainen
Las 3
Strö på ost och parmesan överst. Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt den färdiga lasagnen stå ca 10 min innan den serveras så den hinner bli lite fastare.
Foto: Stefan Wettainen
Las 4
Denna lasagne kan göras på både torkade och färska plattor. Med färska plattor minskas tiden i ugnen till ca 15 minuter.
Recept på snabblagad lasagne med zucchini och fetaost