Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk kräftsoppa

Recept på kräftsoppa. Sensommarens och höstens lyxigaste förrätt är en hemgjord kräftsoppa.

Klassisk kräftsoppa
Klassisk kräftsoppa
Klassisk kräftsoppa
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kgkräftor
  • 1morot
  • 50 grotselleri
  • 1gul lök
  • rapsolja
  • 3 msktomatpuré
  • 2 tskpaprikapulver
  • 0,5 krmcajennepeppar
  • 1lagerblad
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1 lvatten
  • 2 mskfiskfond
  • salt
  • 3 dlvispgrädde
  • 4 clkonjak
  • 2 clmadeira
  • dill- hackad

Gör så här

  1. Skala kräftorna och ställ kräftstjärtarna i kylen.

  2. Skala rotfrukter och lök och skär i bitar.

  3. Fräs skal, rotfrukter och lök några minuter i rapsolja i en gryta. Blanda i tomatpuré och kryddor. Fortsätt fräsa under omrörning en liten stund.

  4. Tillsätt vin, vatten och fond. Koka under lock cirka 20 minuter. Ta från värmen och låt vila 10–15 minuter. Sila ifrån skalen, pressa ur vätskan.

  5. Häll fonden i en kastrull. Koka ihop utan lock så att fonden reduceras till cirka 8 dl. Smaka av fonden med salt.

  6. Tillsätt grädden. Fortsätt koka under lock cirka 15 minuter. Tillsätt konjak och madeira och smaka av med salt.

  7. Fördela de rensade kräftstjärtarna i djupa tallrikar. Häll på soppan och strö över lite hackad dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök