Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk körsbärspaj i amerikansk stil

Körsbär i bakverk är en riktig höjdare. Här är en vacker, god och lagom söt paj med lite vuxen smak. 

Klassisk körsbärspaj i amerikansk stil
Klassisk körsbärspaj i amerikansk stil
Klassisk körsbärspaj i amerikansk stil
Foto: Åsa Swanberg

Pajdeg

  • 4 dlvetemjöl
  • 3 mskströsocker
  • 200 gsmör- kylskåpskallt i tärningar
  • 23 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 500 gkörsbär
  • 4 mskströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Lägg vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare och mixa snabbt ihop det till en smulig deg. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills de­ gen har gått ihop. Lägg degen i en plastpåse och platta ut den något. Låt den ligga i kylskåp i 1 timme.

  2. Skölj, dela och kärna ur körsbären. Blanda ihop dem i en skål tillsam­ mans med strösocker och Maizena. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Dela degen i två delar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den stora biten till en platta, ca 25 cm i diameter och 3–4 mm tjock. Klä en form, 20 cm i diameter, med degen, även upp på kanterna. Fyll formen med körsbären.

  4. Kavla ut den mindre degbiten till en platta, 20 cm i diameter (spara en liten degbit till dekor). Lägg deg­ plattan ovanpå fyllningen och tryck ihop den i kanterna.

  5. Kavla ut den lilla degbiten och skär ut dekorationer, t ex blad, hjär­tan eller stjärnor. Lägg dem ovanpå pajdegen och pensla pajen med uppvispat ägg.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 min. Servera pajen med lättvispad grädde, vaniljglass

    eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?