Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Körsbär i bakverk är en riktig höjdare. Här är en vacker, god och lagom söt paj med lite vuxen smak.
Lägg vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare och mixa snabbt ihop det till en smulig deg. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills de gen har gått ihop. Lägg degen i en plastpåse och platta ut den något. Låt den ligga i kylskåp i 1 timme.
Skölj, dela och kärna ur körsbären. Blanda ihop dem i en skål tillsam mans med strösocker och Maizena. Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i två delar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den stora biten till en platta, ca 25 cm i diameter och 3–4 mm tjock. Klä en form, 20 cm i diameter, med degen, även upp på kanterna. Fyll formen med körsbären.
Kavla ut den mindre degbiten till en platta, 20 cm i diameter (spara en liten degbit till dekor). Lägg deg plattan ovanpå fyllningen och tryck ihop den i kanterna.
Kavla ut den lilla degbiten och skär ut dekorationer, t ex blad, hjärtan eller stjärnor. Lägg dem ovanpå pajdegen och pensla pajen med uppvispat ägg.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 min. Servera pajen med lättvispad grädde, vaniljglass
eller vaniljsås.