Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk knäck + tips

Knäck är en riktig klassiker till jul och smaksätts traditionellt med mandel. Här bjuder vi på tips och vårt bästa recept som du kan variera i oändlighet. Prova gärna att smaksätta smeten med vanilj, kokos, ingefära, saffran, kardemumma eller kanel. Det är även gott att toppa med flingsalt, frystorkade hallon eller jordgubbar.

Klassisk knäck + tipsKlassisk knäck + tipsKlassisk knäck + tips
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlljus sirap
  • 1 dlströsocker
  • 0,51 dlsötmandlar- skållade och hackade, eller annan smaksättning

Gör så här

  1. Placera ut knäckformar på en bricka eller plåt. Koka upp vispgrädde, ljus sirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull.

  2. Låt smeten puttra på medelhög värme. Rör om då och då. När knäcksmeten når rätt temperatur, beroende på hur fast du vill ha knäcken (se här intill), ta kastrullen från värmen. Blanda ner smaksättningen. Klicka ut knäckmassan i formarna och låt dem stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Gör små knäckklubbor i stället för att använda de klassiska små knäckformarna. Klipp ca 10 rutor av bakplåtspapper, ca 6 x 8 cm. Rulla ihop pappersbitarna till strutar, ca 2 cm i diameter upptill. Vik in kanten högst upp så att den överlappar pappret på insidan. Tejpa ihop skarven. Ställ strutarna med spetsen nedåt i en form fylld med socker, då står de stadigt när de ska fyllas. När strutarna har fyllts med knäcksmeten, vänta tills den har stelnat något och tryck sedan in grillpinnar av trä i smeten.

Tänk på temperaturen! Använd gärna en kökstermometer för att lättare lyckas med konsistensen på knäcken. Vid 122 grader kommer knäcken att vara mjuk. Vid ca 125 grader blir den lite hårdare och seg och vid 130 grader blir den hård. Om du inte har en termometer kan du göra ett kulprov: Häll en droppe av smeten i iskallt vatten. Droppen ska kunna rullas till en fast kula som håller formen vid lätt press, då är knäcken klar.