Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk kanellängd med mandel

Klassisk längd fylld med en härlig mandelmassekräm med mycket kanelsmak. Det blir totalt 4 längder, men de går utmärkt att frysa. Penslingen av sockerlagen gör att längderna håller sig saftiga längre och de blir vackert glänsande, men momentet går att hoppa över.

Klassisk kanellängd med mandelKlassisk kanellängd med mandelKlassisk kanellängd med mandel
Kanellängd med mandel Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlmjölk
  • 10 dlvetemjöl special- (600 g)
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlvit sirap
  • 1ägg
  • 0,5 mskkardemummakärnor- stötta
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 300 gmandelmassa
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlljust muscovadosocker- eller strösocker
  • 3 mskkanel- mald

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 0,5 dlpärlsocker
  • 0,5 dlmandelspån

Sockerlag

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt mjöl, smör, sirap, ägg, kardemumma och salt. Knåda degen smidig, gärna i en hushållsassistent i ca 7 min. Degen ska precis släppa kanterna.

  2. Skär degen i 4 bitar och forma varje bit till en boll. Låt dem jäsa övertäckta på en mjölad bänk i rumstemperatur i ca 30 min.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan. Blanda den med smör, socker och kanel.

  4. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut varje degboll till en rektangel och bred på fyllning. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Lägg två rullar på varje plåt.

  5. Klipp djupa jack i längderna men inte rakt igenom. Vik varannan flik åt höger och varannan åt vänster.  Låt dem jäsa övertäckta i ca 40 min.

  6. Vispa upp ägget och pensla längderna. Strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 20 min.

  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten. Låt kallna.

  8. Pensla längderna med sockerlag så snart de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?