Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassisk längd fylld med en härlig mandelmassekräm med mycket kanelsmak. Det blir totalt 4 längder, men de går utmärkt att frysa. Penslingen av sockerlagen gör att längderna håller sig saftiga längre och de blir vackert glänsande, men momentet går att hoppa över.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt mjöl, smör, sirap, ägg, kardemumma och salt. Knåda degen smidig, gärna i en hushållsassistent i ca 7 min. Degen ska precis släppa kanterna.
Skär degen i 4 bitar och forma varje bit till en boll. Låt dem jäsa övertäckta på en mjölad bänk i rumstemperatur i ca 30 min.
Fyllning: Riv mandelmassan. Blanda den med smör, socker och kanel.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut varje degboll till en rektangel och bred på fyllning. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Lägg två rullar på varje plåt.
Klipp djupa jack i längderna men inte rakt igenom. Vik varannan flik åt höger och varannan åt vänster. Låt dem jäsa övertäckta i ca 40 min.
Vispa upp ägget och pensla längderna. Strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 20 min.
Sockerlag: Koka upp socker och vatten. Låt kallna.
Pensla längderna med sockerlag så snart de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på galler.