Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk inkokt lax med dillmajonnäs

Detta är en perfekt rätt att bjuda på eftersom allt går bra att förbereda och laxen serveras kall.

Klassisk inkokt lax med dillmajonnäsKlassisk inkokt lax med dillmajonnäsKlassisk inkokt lax med dillmajonnäs
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn
  • 1gul lök
  • 1morot
  • 1 lvatten
  • 0,5 dlättiksprit (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 1 msksalt
  • 5vitpepparkorn

Dillmajonnäs:

  • 3 dlmajonnäs
  • 2,5dill- hackad
  • 1,5 msksenap
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Ättiksgurka:

  • 0,5gurka
  • 0,5 dlättiksprit (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 mskpersilja- hackad

Garnering:

  • dill

Tillbehör:

  • färskpotatis
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. 

     Lägg laxen i en ugnssäker form. Skala och skiva lök och morot.

     Koka upp vatten, ättika, socker, salt och peppar.

     Lägg i lök och morot. Häll lagen över laxen och sätt formen mitt i ugnen. Tillaga ca 10 min.

  2. Ta ut formen och låt laxen kallna i lagen. Ställ laxen med lagen i kylen. 

  3. Dillmajonnäs: Blanda ihop alla ingredienser. 

  4. Ättiksgurka: Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret har smält. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Lägg gurka och persilja i lagen. Låt stå ca 15 min.  

  5. Ta upp lax, lök och morötter ur lagen och lägg på ett fat. Garnera med dill. Servera med dillmajonnäs, ättiksgurka, nykokt färskpotatis och sallad. 

Gör så här

    Vad tyckte du om receptet?