Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk Gotlandslimpa

Klassisk Gotlandslimpa är en favorit och har bakats på ön sedan medeltiden. Brödet bakas på skållad råg och surdeg och innehåller oftast pormeransskal.

Klassisk Gotlandslimpa
Klassisk Gotlandslimpa
Klassisk Gotlandslimpa
Foto: Åsa Swanberg

Dag 1

  • 4 dlrågmjöl
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlrågsurdeg
  • 6 dlvatten- kokhett
  • 2 storapomeransskal- stora bitar torkade
  • vatten

Dag 2

  • 1 dlvatten- kokhett
  • 50 gjäst
  • 0,5 dlvatten
  • 2 tskanisfrö
  • 2 tskfänkålsfrö
  • 4 mskfarinsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 msksalt
  • 1 dlmörk sirap
  • 810 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Mät upp rågmjöl, vetemjöl och rågsurdeg i en bunke. Häll det kokheta vattnet över blandningen och blanda ordentligt. Täck skållningen med plastfolie och låt det

    stå till nästa dag. 

  2. Lägg pomeransskalen i en liten kastrull, häll på vatten så att det täcker och låt det koka i ca 30 min. Ta upp skalen och skär med en liten vass kniv bort det vita från undersidan av skalet. Hacka skalen fint. Lägg skalen i en plastpåse.

  3. Dag 2: Häll 1 dl hett vatten över skållningen från dag 1 och kör blandningen i en köksassistent i någon minut. Smula ner jästen i en liten skål och häll på 1/2 dl vatten. Rör tills jästen lösts upp och häll det i bunken.

  4. Stöt kryddorna i en mortel och tillsätt dem tillsammans med pomeransskalen. Tillsätt farinsocker och 2 ½ dl vetemjöl. Arbeta degen i 5 min. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 45 min.

  5. Tillsätt salt, mörk sirap och så mycket vetemjöl att degen känns fast, men kladdig. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i ytterligare 45 min.

  6. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader och sätt gärna in en baksten i mitten av ugnen.

  7. Sätt in bröden mitt i ugnen, häll en skvätt vatten på botten av ugnen, stäng ugnsluckan och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden i 50 min, stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i 10 min. Svep in dem i bakdukar tills de svalnat. Lägg bröden i en plastpåse och skär helst inte i bröden förrän nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?