Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det ljuvliga franska brödet smakar bäst nybakat. Brödet bakas i speciella franska briocheformar, men det går också bra att använda vanlig brödform. Om du vill göra 14–16 portionsstora bullar i stället för en stor brioche, grädda dem i muffinsformar ställda i en muffinsplåt. Öka då ugnstemperaturen till 200° och grädda i ca 10 min, känn med en provsticka att de är klara.
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
Deg 2: Arbeta in smöret, delat i små bitar, och äggen, ett i taget, i den jästa degen. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Dela degen i 7 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg en bulle i botten på en briocheform klädd med bakplåtspapper. Lägg 5 bullar runtomkring och en bulle i mitten. Pensla brödet med uppvispat ägg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 min tills briochen är genomgräddad, känn med provsticka. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.