Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk fransk brioche - recept

Det ljuvliga franska brödet smakar bäst nybakat. Brödet bakas i speciella franska briocheformar, men det går också bra att använda vanlig brödform. Om du vill göra 14–16 portionsstora bullar i stället för en stor brioche, grädda dem i muffinsformar ställda i en muffinsplåt. Öka då ugnstemperaturen till 200° och grädda i ca 10 min, känn med en provsticka att de är klara.

Klassisk fransk brioche - receptKlassisk fransk brioche - receptKlassisk fransk brioche - recept
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 12,5jäst
  • 1 dlvatten
  • 1 mskströsocker
  • 0,25 tsksalt
  • 2 dlvetemjöl

Deg 2

  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 2ägg
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g) + mjöl till utbakningen

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min.

  2. Deg 2: Arbeta in smöret, delat i små bitar, och äggen, ett i taget, i den jästa degen. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i ca 45 min.

  3. Dela degen i 7 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg en bulle i botten på en briocheform klädd med bakplåtspapper. Lägg 5 bullar runtomkring och en bulle i mitten. Pensla brödet med uppvispat ägg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 min tills briochen är genomgräddad, känn med provsticka. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?