Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Syrlig och inte alltför söt klassisk amerikansk paj med körsbär. Vill du ha en annan form på degrundlarna kan du enkelt använda pepparkaksmått i olika former.
Lägg vetemjöl, strösocker, salt och smöret, skuret i tärningar, i en matberedare och mixa snabbt ihop det till en smulig deg. Tillsätt vattnet medan maskinen är i gång, lite i taget, tills degen nästan gått ihop. Lägg degen i en plastpåse och platta till den lite. Låt degen vila
i kylskåp i 1 timme.
Tina körsbären. Lägg dem sedan i en skål tillsammans med strösocker och Maizena och blanda runt. Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 2 delar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den stora degbiten tunt, 3–4 mm, till en platta som är ca 25 cm i diameter. Klä en form, 20 cm i diameter, med degen, både botten och en bit över kanten.
Strö en blandning av vetemjöl och strösocker i botten så riskerar den inte att bli blöt av fyllningen. Lägg körsbären i formen och skär bort överflödig deg längs kanten.
Kavla ut resten av degen till en platta, ca 25 x 25 cm. Stansa ut rundlar ur den, ca 2 cm i diameter, och lägg rundlarna åt sidan. Lägg på locket och tryck fast det i kanterna. Skär runt kanten med en liten skalkniv. Kavla ut den överblivna degen igen och stansa ut fler rundlar.
Pensla pajen med uppvispat ägg. Lägg på de utstansade rundlarna på pajen och pensla dem med ägg. Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 min. Servera pajen med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.