Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klargravad strömming

Klargravad strömming är supergod, och ett dekorativt inslag på julbordet.

Klargravad strömming
Klargravad strömming
Klargravad strömming
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 gströmmingfiléer
  • 5 dlvatten- + 1,5 dl
  • 1,5 dlättiksprit- + 0,5 dl (12 %)
  • 1,5 msksalt- + 2 krm
  • 1 dlströsocker
  • 1citron
  • 1salladslök
  • 2 mskdill- hackad
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda 5 dl vatten, 1 1/2 dl ättika och 1 1/2 msk salt.  Lägg strömmingen i lagen, låt stå i kylen ca 24 timmar, tills filéerna är vita rakt igenom.

  2. Koka upp 1 1/2 dl vatten, ­ 1/2 dl ättika och socker. Låt lagen kallna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda ner citronskal och –saft i lagen.

  3. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda ner lök och dill i lagen, ­krydda med 2 krm salt och peppar. Häll av strömmingen, lägg den i lagen. Låt dra i kylen 24 timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Fredrik Björlin