Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vill du ha smak på mandelkrokanten, tillsätt lite apelsinzest (rivet apelsinskal, en skvätt rom eller din favoritkrydda! Och om du vill undvika nötterna, kanske på grund av allergi, så kan du bryta ner bitar av digestivekex eller klippta marshmallows eller kinapuffar i smeten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda med smöret. (Har du bråttom går det lika bra att hacka chokladen fint och röra ner den i det varma smöret. Rör om och låt chokladen smälta.)
Blanda ner övriga ingredienser och rör samman till en fin jämn smet.
Smöra och bröa en liten långpanna (cirka 20x30 centimeter) eller en rund form cirka 20-22 centimeter i diameter.
Häll i smeten och grädda i 18-20 minuter. Låt kakan stå några timmar före servering.
Skär upp kakan i rutor eller i trekanter beroende på bakformen. Klicka på lite grädde. Bryt en bit mandelkrokant (se recept) och lägg den på grädden, tryck till. (Alternativt hacka mandelkrokanten och strö över grädden.)
Rosta den hackade sötmandeln försiktigt på medelvärme i en torr stekpanna.
Strö därefter över sockret och rör flitigt medan det smälter. Akta så att det inte bränns vid.
Stjälp upp de kanderade mandlarna på ett bakplåtspapper i ett tunnt lager. Bryt i mindre fyrkanter med hjälp av två gafflar.
Recept från Mitt kök