Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kladdkaka med maräng

Recept på kladdkaka med maräng. Kakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.

Kladdkaka med maräng
Kladdkaka med maräng
Kladdkaka med maräng
Kladdkakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 100 gsmör
  • 2ägg
  • 2 dlmuscovadosocker- ljust
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 mskkakao
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmbakpulver
  • 2 krmsalt
  • 2 msksirap- ljus
  • 50 ghallon- frysta eller färska

Chokladmaräng

  • 75 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 3äggvitor
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 krmättiksprit- (12 %)
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.

  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.

  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.

  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt stå ca 15 min.

  6. Maräng: Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och ättikan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda ner majsstärkelsen.

  7. Ringla ner den smälta chokladen i marängsmeten och rör försiktigt. Bred marängsmeten över kakan .

  8. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min, tills marängen börjar få färg. Ta ut och låt kakan kallna.

Vad tyckte du om receptet?