Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kladdkaka med halloncrémeux

Kladdkaka med en sötsyrlig hallonkräm och marsipantäcke. Servera gärna kakan med en klick grädde. Kladdkakan är lättast att skära i bitar när den är kylskåpskall.

Cecilia Hagerling Larsson
Kladdkaka med halloncrémeux
Kladdkaka med halloncrémeux
Kladdkaka med halloncrémeux
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 0,5 dlvegetabilisk olja- neutral
  • 2ägg
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 0,5 dlljus sirap
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlkakao
  • 1 tskvaniljpulver
  • 2 krmsalt

Halloncrémeux

  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,75 dlhallonpuré- (3 dl hallon, mixade och silade)
  • 0,5 dlströsocker
  • 2äggulor
  • 250 gvit choklad- finhackad

Dekoration

  • 300 gmarsipan- rosa
  • florsocker

Till servering

  • vispgrädde
  • hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, 25 x 25 cm, med bakplåts­papper. Smält smöret i en kastrull och tillsätt oljan.

  2. Blanda ihop ägg, strösocker och farinsocker i en bunke, vispa inte.

  3. Rör ner ljus sirap, vetemjöl, kakao, vaniljpulver, salt och smörblandningen.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig, så håll koll på den under gräddningen. Låt kakan svalna och låt den gärna stå i kylskåp över natten.

  5. Halloncrémeux: Koka upp vispgrädde, hallonpuré och strösocker i en kastrull. Vispa ihop äggulorna med hälften av gräddblandningen i en bunke. Häll tillbaka allt i kas­trullen och värm upp det under vispning till 85 grader. Tillsätt vit choklad och mixa det slätt. Låt krämen svalna.

  6. Montering: Bred på hallon­crémeux på kladdkakan. Kavla ut marsipanen till ca 3 mm tjock. Klä kakan med marsipanen och skär bort överflödig marsipan. Pudra över florsocker. Servera kakan med lättvispad vispgrädde och hallon.

Vad tyckte du om receptet?