När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
200 gmörk choklad- (70%)
4ägg
4 dlströsocker
200 gsmör
2 krmsalt
1 tskvaniljsocker
0,5 dlkakao
2 dlvetemjöl
Tillbehör
grädde- lättvispad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen.
Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig.
Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält.
Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 998 röster)
Serveringsförslag
• Lättvispad grädde pudrad med lite kakao (se bild ovan)
• Glass och chokladsås (se bild nedan).
Tips! Vin till kladdkaka
Moscatel de Setúbal 2004 (8117) Portugal, 159 kr
Moscatel görs på Sebútal-halvön strax söder om Lissabon, och Fonseca hör till de stora och duktiga producenterna. Det här vinet har fått jäsningen stoppad med brandy för att behålla sin sötma.
Smaken är intensivt söt med inslag av nötter, torkad frukt och pomerans. Till chokladdesserter är det nästintill oslagbart. Nästa gång det vankas kladdkaka, slå till!