Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kladdig ­chokladpaj 
med katrin­plommon

Kombinationen mörk choklad och ­katrinplommon är ­fantastisk. Servera den ­härligt kladdiga pajen tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Kladdig ­chokladpaj 
med katrin­plommon
Kladdig ­chokladpaj 
med katrin­plommon
Kladdig ­chokladpaj 
med katrin­plommon
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 2 mskkakao
  • 150 gsmör- kallt
  • 2äggulor
  • 1 mskvatten- kallt
  • 250 gkatrinplommon- kärnfria
  • 2 mskkonjak
  • 3 dlvispgrädde
  • 100 gmörk choklad- 70 procent kakao
  • 3äggulor
  • 3äggvitor
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i matberedaren. ­Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg.

  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 1 timme.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda ­pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  5. Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter.

  6. Lyft upp plommonen och mixa dem ­tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, cirka 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det ­förgräddade pajskalet.

  7. Vispa grädden. Smält chokladen över ­vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden.

  8. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggulorna i choklad­smeten. Häll ­chokladmoussen i pajskalet.

  9. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska ­fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök