Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kimchi med salladskål och gochugaru

Var noga med hygienen och använd ren skärbräda och gärna plasthandskar. Risken finns annars att kimchin börjar mögla eller bli dålig. Denna variant är enkel med få ingredienser men den blir ändå väldigt god. Kimchin är hållbar i kyl i ca 1 månad, men oftast längre.

Kimchi med salladskål och gochugaruKimchi med salladskål och gochugaruKimchi med salladskål och gochugaru
Kimchi Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 kgsalladskål
  • 1,5 dlsalt
  • vatten- kallt

Marinad

  • 1purjolök- liten
  • 1gul lök- liten
  • 8vitlöksklyftor
  • 30 gingefära
  • 1,5 dlgochugaru (koreanska chiliflakes)
  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlasiatisk fisksås
  • 3 mskrårörsocker

Gör så här

  1. Skär kålen i fjärdedelar på längden och lägg dem i en stor bunke. Salta kålen mellan bladen. Häll över kallt vatten så att kålen täcks. Lägg på en tyngd så att bitarna trycks ner under vattnet. Låt stå i rumstemperatur i ca 6 tim tills kålen sjunkit ihop.

  2. Häll bort vattnet och skölj kålen noga under kallt vatten. Krama ut överbliven vätska.

  3. Ansa och hacka purjolöken, mät till 3 dl. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Skala och skiva ingefäran grovt.

  4. Lägg purjolök, gul lök, vitlök och ingefära i en mixerskål och mixa till en jämn smet. Tillsätt chiliflakes, vatten, fisksås och socker och rör ihop till en kryddpasta. Massera in kryddpastan mellan kålbladen och se till att kålen täcks överallt.

  5. Vik ihop kålen till rullar och packa dem tätt i en väl rengjord burk. Sätt på lock. Låt stå 1 1/2–2 dagar i rumstemperatur tills fermenteringen kommit igång, dvs när det bildats små bubblor och lukten ändrats. Tryck ner kålrullarna under vätskan som bildats. Ställ in burken i kylen och låt stå i ca 1 vecka innan servering.

Vad tyckte du om receptet?