Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kikärtsbiffar med koriander och chili  

Kikärtsbiffar med koriander och chili - mättande och goda vegobiffar. Servera exempelvis i varma pitabröd.  

Ylva Porsklev
Kikärtsbiffar med koriander och chili  
Kikärtsbiffar med koriander och chili  
Kikärtsbiffar med koriander och chili  
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 gkikärter- torkade
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 3 mskkoriander- hackad
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 tskpaprikapulver
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskvetemjöl- –2 msk, ev
  • 1 lrapsolja

Dillpicklad gurka

  • 1gurka
  • 2 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • 1 dldill- hackad

Tillbehör

  • pitabröd- varma, gärna av typen Mexican style
  • rödlök- skivad
  • crème fraiche

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i kallt vatten ca 10 timmar.

  2. Picklad gurka: Halvera gurkan på längden och skrapa ut kärnorna med en liten sked. Skär den i tunna skivor.

  3. Rör ihop ättika, socker, salt och peppar tills sockret har lösts upp. Häll blandningen över gurkan och rör om. Blanda i dillen.

  4. Låt kikärterna rinna av och lägg dem i en matberedare. Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Lägg lök, vitlök och chili i matberedaren och tillsätt färsk och torkad koriander, paprikapulver, salt och peppar. Mixa till en finfördelad smet. Prova att forma en biff med händerna – om den inte håller ihop tillsätts mjöl.

  5. Forma små biffar eller bollar av smeten. Hetta upp oljan till 170° och fritera biffarna gyllene, 2–3 min på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Fyll pitabröden med biffar, gurka och skivad rödlök. Toppa med en klick crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset!

Tricket för att göra bra falafel är att använda torkade, blötlagda kikärter istället för färdigkokta på burk. De ska inte kokas utan bara mixas med kryddor och sedan friteras eller stekas i rikligt med olja.