Här hittar du fler varianter på key lime-bakverk
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En key lime paj ska egentligen göras på just ”Key limes”, en mer aromatisk limesort som bland annat finns i Key West i Florida. Dessa säljs inte i Sverige men det går utmärkt med vanlig lime. Pajen blir ljuvlig, len och syrlig oavsett.
Sätt ugnen på 175°. Mixa digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i botten och upp på sidorna på en pajform, med -löstagbar kant, 20–22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av 1 msk skal och pressa saften ur limen. Vispa ihop limeskal, limesaft, kondenserad mjölk och äggulor. Häll smeten i pajskalet och grädda 15–20 min tills krämen har stelnat något. Den ska inte vara helt fast utan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt svalna och ställ sedan i kylen ca 6 timmar eller över natten.
Maräng: Lägg äggvitorna i en ren bunke och förbered för att kunna vispa. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Börja vispa äggvitorna till ett hårt skum när sockerlagens temperatur är 110°. Häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under långsam vispning när den uppnått 121°. Öka visphastigheten till max och vispa ca 1 minut. Sänk till medelhastighet och fortsätt vispa tills marängen är kall.
Bred ut marängen på pajen och bränn av med en brännare.
Här hittar du fler varianter på key lime-bakverk