Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Key lime pie - recept på sötsyrlig paj med maräng

En key lime paj ska egentligen göras på just ”Key limes”, en mer aromatisk limesort som bland annat finns i Key West i Florida. Dessa säljs inte i Sverige men det går utmärkt med vanlig lime. Pajen blir ljuvlig, len och syrlig oavsett.

Key lime pie - recept på sötsyrlig paj med marängKey lime pie - recept på sötsyrlig paj med marängKey lime pie - recept på sötsyrlig paj med maräng
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gdigestivekex
  • 100 gsmör

Fyllning

  • 4lime
  • 1 burksötad kondenserad mjölk- (397 g)
  • 4äggulor

Italiensk maräng

  • 3äggvitor
  • 2,25 dlströsocker
  • 4 mskvatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i botten och upp på sidorna på en pajform, med -löstagbar kant, 20–22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  2. Fyllning: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av 1 msk skal och pressa saften ur limen. Vispa ihop limeskal, limesaft, kondenserad mjölk och äggulor. Häll smeten i pajskalet och grädda 15–20 min tills krämen har stelnat något. Den ska inte vara helt fast utan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt svalna och ställ sedan i kylen ca 6 timmar eller över natten.

  3. Maräng: Lägg äggvitorna i en ren bunke och förbered för att kunna vispa. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Börja vispa äggvitorna till ett hårt skum när sockerlagens temperatur är 110°. Häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under långsam vispning när den uppnått 121°. Öka visphastigheten till max och vispa ca 1 minut. Sänk till medelhastighet och fortsätt vispa tills marängen är kall.

  4. Bred ut marängen på pajen och bränn av med en brännare.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du fler varianter på key lime-bakverk