När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
75 gsmör
200 ghavrekex- (hobnobs)
Fyllning
100 gblåbär
2lime
1 burksötad kondenserad mjölk- (397 g)
2äggulor
2ägg
Italiensk maräng
100 gvatten- (1 dl)
270 gströsocker- (3 dl)
150 gäggvita- (ca 4 st)
Garnering
blåbär- färska
chokladkulor- vita
ätliga blommor
Gör så här
Sätt ugnen på 180°. Smält smöret och låt det svalna något. Mixa kexen och blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut smulorna jämnt i botten och upp på kanterna av en springform, 22–24 cm i diameter. Låt formen stå i frysen i ca 10 min. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min.
Foto: Emma Brink Rask/Hembakat
Fyllning: Mixa blåbären. Passera dem genom en sil och se till att
du har 60 g puré. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 40 g saft. Blanda alla ingredienser i en bunke. Se till att det är ordentligt blandat men undvik att vispa in luft i smeten,
rör endast.
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen i 15–17 min.
Den ska bara precis stelna, inte få färg eller börja resa sig. Låt pajen svalna.
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
Italiensk maräng: Blanda vatten och socker i en kastrull och låt det koka till 121°. Börja vispa äggvitan när sockerlagen når 115°, vispa den inte helt hård och vit utan den ska vara som ett bubbligt skum. Häll sockerlagen i äggvitorna när den är 121°, i en tunn stråle under långsam vispning. Vispa sedan smeten på medelhastighet till en glansig marängsmet. Den ska fortfarande vara lite ljummen när den är klar. Häll 3/4 av marängsmeten i en spritspåse försedd med en stor rund tyll, 2 cm öppning. Spritsa bollar av marängen i en ring på pajen, lämna gärna någon cm marginal från kanten så att man kan se den fina lila färgen. Spritsa en boll och sedan en boll på den.
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
När den yttersta ringen är klar så spritsas en ring innanför den på samma sätt och till slut en boll i mitten. Häll upp all marängsmet som
är kvar i en spritspåse med en fransk stjärntyll, ex Wilton 8B, och fyll i alla luckor som finns i pajen.
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
Bränn av marängen med en gasolbrännare och garnera med blåbär, vita chokladkulor och ätliga blommor.
Foto: Emma Brink Rask / Hembakat
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 13 röster)
Tips!
Marängen som inte får plats i spritspåsen får gärna vara kvar i bunken. Vispa den på lägsta hastighet så håller sig marängen smidig och fastnar inte i bunken.
Havrekexen kan bytas ut mot exempelvis digestivekex, Oreokakor, eller lotuskex. Du kan dock behöva justera hur mycket smör du behöver använda.
Om pajskalet har sjunkit ner under förgräddningen kan det tryckas tillbaka innan det har svalnat helt.
Botten och fyllning kan med fördel förberedas dagen före servering. Vänta gärna med marängen till samma dag. Marängen måste spritsas direkt när den är vispad, men den kan spritsas på pajen och sedan stå färdigspritsad i kylen i ett par timmar. Bränn av och garnera före servering.
Om du inte har en springform så går det att göra pajen i en pajform i glas eller porslin. Den kan då behöva gräddas något längre eftersom glas och porslin leder värme sämre än metall.
Använd de tyllar du har hemma, det är bara att låta fantasin flöda.
Förvara pajen i kylen, men ta fram den i ca 30 min före servering för godast smak och bästa konsistens.