Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Katsudon

Recept på katsudon. Katsudon betyder risskål med tonkatsu, friterad fläskkotlett. Kotletten blir saftig och smakrik av fritering när köttet ångas -innanför det krispiga skalet. Färdig tonkatsusås finns att köpa i asiatiska butiker.

Katsudon
Katsudon
Katsudon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 250 gsushiris
  • 700 gfläskkotlett- benfri
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 dlvetemjöl
  • 2ägg- + 2
  • 3 dlpanko- (asiatiskt ströbröd)
  • 5 dlrapsolja- + 1 msk, eller jordnötsolja
  • 1 dlvatten
  • 2 mskmirin (söt matlagningssake)- risvin
  • 1 msksoja- japansk
  • 0,5 mskkycklingfond- konc
  • 1 tskströsocker
  • 1gul lök
  • 4salladslökar

Tonkatsusås

  • 0,5 dlworcestershiresås
  • 2 mskostronsås
  • 2 mskketchup
  • 2 msksoja- japansk
  • 2 mskmirin (söt matlagningssake)- risvin
  • 1 msksirap- ljus
  • 1 mskrisvinäger- ljus
  • 2 tsksenapspulver- Colman’s

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Tonkatsusås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, 7–8 min. Låt svalna. Såsen håller ca 1 månad i kylen.

  3. Skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Skär några skåror i fettkappan så att skivorna inte böjs när de tillagas. Banka ut köttet något och krydda med salt och peppar.

  4. Lägg mjölet i en tallrik. Vispa upp 2 ägg i en annan tallrik och lägg panko på en tredje. Vänd köttet i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.

  5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°.  Fritera köttet gyllene och knaprigt, 3–4 min. Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. Skär köttet i ca 2 cm breda strimlor.

  6. Vispa ihop vatten, mirin, soja, fond och socker i en skål. Skala och skiva löken.

  7. Stek löken mjuk i 1 msk olja i en gryta eller stekpanna med lock. Häll buljongen över löken. Lägg köttskivorna ovanpå. Vispa upp 2 ägg och ringla över köttet. Lägg på locket och låt puttra ca 2 min.

  8. Ansa och strimla salladslöken. Lägg upp ris i skålar. Toppa med lök och kött och strö över salladslök. Servera med tonkatsusås. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ylva Porsklev