Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås – snabb kalkonmiddag!

Recept på kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås. Apelsinsåsen kan göras dagen före. Moset kan stå färdigt i ugnssäkra portionsformar ca 5 timmar i kylen och gratineras strax före servering.

Kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås – snabb kalkonmiddag!
Kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås – snabb kalkonmiddag!
Kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås – snabb kalkonmiddag!
Recept på katrinplommonfyllda kalkonbröst med sötpotatismos och apelsinsås.

Katrinplommonfyllda kalkonbröst

  • 2 storakalkonfiléer- (à 450 g)
  • 2 dlkatrinplommon
  • 1 mskrosmarin- finhackad
  • 1 msksalvia- finhackad
  • 1 tskapelsinskal- rivet
  • 1 tskhonung
  • 2 tsksalt
  • 4 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Sötpotatispuré

  • 4 medelstorasötpotatisar- (à 250 g)
  • 50 gsmör
  • 1 krmmuskot- riven
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlvästerbottensost

Citrussallad

  • 3apelsiner
  • 1blodgrape
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 dlpersilja- finhackad
  • 1citron- rivet skal
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Apelsinsås

  • 2 mskströsocker
  • 2 mskvit balsamvinäger
  • 0,5 dlkonc kycklingfond
  • 5 dlvatten
  • 2 dlapelsin- pressad
  • 0,5 mskingefära- färskriven
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 msksmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Hacka katrinplommonen. Blanda katrinplommon, örter, apelsinskal och honung. Smaka av med 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Fyll filéerna med frukten och bind ihop med steksnöre. Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form.

  3. Stek filéerna mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, ca 20 minuter.

  4. Puré: Skala sötpotatisen och skär den i små kuber. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med smör och kryddor med mixerstav. Lägg över moset i smorda portionsugnsformar. Strö över osten.

  5. Citrussallad: Skär bort skalet på apelsinerna och grapen och skär ut hinnfria klyftor. Skala och riv vitlöken. Blanda apelsin- och grapeklyftor med vitlök, persilja och citronskal. Krydda med salt och peppar.

  6. Såsen: Smält sockret långsamt i en kastrull. Tillsätt vinäger, fond och vatten. Blanda ner apelsinsaft och ingefära. Koka upp och låt koka tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp. Rör ner smöret.

  7. Ta ut kalkonen och höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera moset mitt i ugnen ca 10 minuter, tills det fått fin och gyllene färg.

  8. Skär kalkonen i skivor och servera med mos, apelsinsås och citrussallad.

Vad tyckte du om receptet?

Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets Favoriter till din kalkonmiddag:

Fina cocotteformar att servera sötpotatispuré i: Kolla formarna här!