Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets Favoriter till din kalkonmiddag:
Fina cocotteformar att servera sötpotatispuré i: Kolla formarna här!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås. Apelsinsåsen kan göras dagen före. Moset kan stå färdigt i ugnssäkra portionsformar ca 5 timmar i kylen och gratineras strax före servering.
Sätt ugnen på 175°. Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Hacka katrinplommonen. Blanda katrinplommon, örter, apelsinskal och honung. Smaka av med 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.
Fyll filéerna med frukten och bind ihop med steksnöre. Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form.
Stek filéerna mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, ca 20 minuter.
Puré: Skala sötpotatisen och skär den i små kuber. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med smör och kryddor med mixerstav. Lägg över moset i smorda portionsugnsformar. Strö över osten.
Citrussallad: Skär bort skalet på apelsinerna och grapen och skär ut hinnfria klyftor. Skala och riv vitlöken. Blanda apelsin- och grapeklyftor med vitlök, persilja och citronskal. Krydda med salt och peppar.
Såsen: Smält sockret långsamt i en kastrull. Tillsätt vinäger, fond och vatten. Blanda ner apelsinsaft och ingefära. Koka upp och låt koka tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp. Rör ner smöret.
Ta ut kalkonen och höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera moset mitt i ugnen ca 10 minuter, tills det fått fin och gyllene färg.
Skär kalkonen i skivor och servera med mos, apelsinsås och citrussallad.
Fina cocotteformar att servera sötpotatispuré i: Kolla formarna här!