tillagning: 6 timmar tillagning: 45 minuter Aktiv tid c:a 6 timmar och 45 minuter
(Betyg: 0 · 0 röster)
Äppelmos får så olika karaktär beroende på vilken äppelsort som används. Se detta som en smakbas som kan varieras med olika smaksättningar. Om du vill använda syrliga eller söta äpplen i recepten är en smaksak.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgäpplen- t ex Signe Tillisch eller Transparante Blanche
1 dlvatten
1 krmaskorbinsyra
1 – 2 dlströsocker
Gör så här
Ta bort blomfäste och stjälk från äpplena och skär dem i klyftor. Koka klyftorna mjuka i vattnet ca 5 min.
Passera äppelklyftorna genom en sil eller i passerkvarn. Rör ut askorbinsyran i lite av moset och rör ner det. Sockra efter smak.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Smaksätta äppelmoset
Exempel på smaksättare som kan få koka med moset:
• 1 halverad vaniljstång
• 1 tsk grovkrossad kardemumma
• 2 kanelstänger
Smaksättare som tillsätts när moset kokat färdigt:
• 1–2 tsk riven färsk ingefära
• 1 dl hela, frysta lingon (tillsätt lingonen när moset kokat färdigt och passerats. Det kan behövas lite extra socker.) Ger ett trevligt rödprickigt äppelmos.
TIPS - askorbinsyra
Askorbinsyra tillsätts för att moset inte ska mörkna. För att slippa konserveringsmedel kan man frysa in moset i små förpackningar så att man bara tar fram lite i taget.