Allt om Mat / Recept / Karlsbaderkrans - så gör du den perfekta kransen!
Karlsbaderkrans - så gör du den perfekta kransen!
2 stycken
3 timmar och 35 minuter
tillagning: 40 minuter jäsning: 2 timmar och 30 minuter i ugn: 25 minuter Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 4,2 · 18 röster)
Recept på Karlsbaderkrans - så här gör du den perfekta kransen. Karlsbaderkransen är bakad på en vetedeg med extra allt. Lite lyxigare, lite festligare, lite vackrare med den fina, runda formen!
Karlsbaderkrans garnerad med pistaschnötter.Foto: Helén Pe
(Betyg: 4,2 · 18 röster)
Vetedeg
2stycken
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
25 gjäst
1,5 dlmjölk
1vaniljstång
8 dlvetemjöl- (480 g)
1 dlströsocker
1 tskbakpulver
1ägg
0,5 tsksalt
75 gsmör- rumsvarmt
Mandelfyllning
100 gsmör- rumsvarmt
200 gmandelmassa
Garnering
1ägg- till pensling
0,75 dlmandelspån
2 mskpärlsocker
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver, vaniljfrön, ägg och salt och arbeta degen i maskin ca 5 min. Klicka i smöret och arbeta degen smidig ytterligare 5–10 min i maskin. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 2 timmar.
Foto: Ulrika Pousette
Karlsbaderkrans recept - ingredienser och kavel
Kavla degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm. Bred smöret på degplattan. Riv mandelmassan över. Rulla ihop till en lång rulle och skär den därefter i två delar.
Foto: Ulrika Pousette
Karlsbaderkrans recept - utkavlad deg rullas ihop
Rulla och dra varje rulle lite försiktigt så de blir ca 40 cm långa. För över till en plåt med bakplåtspapper. Vik ihop till en krans med skarven ner. Forma så att den blir rund och sitter ihop.
Foto: Ulrika Pousette
Karlsbaderkrans recept - degen formas som en krans
Klipp djupa jack runt om och vik ut flikarna.
Foto: Ulrika Pousette
Karlsbaderkrans recept - klipp djupa jack i degen
Ställ en smord cocotteform, ca 7 cm i diameter, i mitten av varje krans så du behåller den runda formen. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
Foto: Ulrika Pousette
Karlsbaderkrans recept - strösocker och mandelspån på krans
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,2 · 18 röster)
Kökstips!
• Låt gärna smöret ligga framme ca 30 min så går det lätt att blanda ner i degen.
• Kransen går utmärkt att frysa.
• Har du tid att låta degen jäsa längre än angivet behöver du inte ljumma upp mjölken.
• Använder du hela kardemummakärnor som du själv stöter fint, i stället för färdigmalen kardemumma, blir smaken ännu bättre.
Visste du att...
Brödet har sitt namn efter Karlsbad, den tyska benämningen på den tjeckiska staden Karlovy Vary.