Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karlsbader-
gifflar

Ett tips vid bakningen är att låta matfettet ligga framme ca. en halvtimme före användningen.

Karlsbader-
gifflar
Karlsbader-
gifflar
Karlsbader-
gifflar
Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 2,5 dlmjölk- kall
  • 1 dlsocker
  • 2ägg
  • 1 tsksalt
  • 1 mskbakpulver
  • 1112 dlvetemjöl
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 75 gvalnötter
  • 100 gsmör
  • 1,5 dlsocker
  • ägg
  • 1,5 dlflorsocker
  • 12 tskvatten
  • hushållsfärg- röd, några droppar

Gör så här

  1. Smula jäst i en skål, häll på kall mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, ägg, salt, bakpulver blandat med lite mjöl och det mesta av mjölet.

  2. Arbeta i 5 minuter. Tillsätt smöret klickvis och arbeta i maskin 10 minuter. Låt vila i 10 minuter.

  3. Hacka valnötterna fint. Rör ihop smör och socker och rör i valnötterna.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och sporra ut 8 snibbar.

  5. Lägg en klick fyllning på den breda biten och rulla ihop till en giffel. Lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa i cirka en timme. Tryck försiktigt på giffeln och degen ska åka ut igen, då är de färdigjästa.

  6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, 10 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker, vatten och färg och glasera ­gifflarna vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Ett tips vid bakningen är att låta matfettet ligga framme ca. en halvtimme före användningen.

Recept från Mitt kök