Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karls pasta vongole

Krögaren Karl Ljungs pasta vongole är en läcker och klassisk pastarätt. Musselfonden får sälta av musslorna. Inget extra salt behövs.

Karls pasta vongole
Karls pasta vongole
Karls pasta vongole
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 300 gspaghetti
  • 1 kgvongolemusslor
  • 2bananschalottenlökar- + 1
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 tskröd chili- finhackad, t ex spansk peppar
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 dlpersilja- strimlad

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skrubba och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort dem som inte är slutna. Skala och finhacka 2 schalottenlökar och vitlöken. Fräs lök och chili i 2 msk olja ca 3 min. Häll över vinet och låt koka upp.

  2. Lägg musslorna i pannan och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Ta upp musslorna och lägg åt sidan. Släng bort de musslor som inte öppnats.

  3. Sila av vätskan och låt den koka ihop tills 3 dl återstår.

  4. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av men spara lite av kokvattnet.

  5. Skala och finhacka 1 schalottenlök. Fräs den mjuk i 1 msk olja, ca 3 min. Blanda ner lök och persilja i musselfonden.

  6. Blanda pastan med fonden och vänd ner musslorna. Späd eventuellt med lite kokvatten om det verkar torrt. Toppa med hackad persilja och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?