Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karljohanssoppa

Karljohanssoppa
Karljohanssoppa
Karljohanssoppa
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1,5 lkarljohansvamp- eller smörsopp
  • 3 stpotatisar- ca 250 g
  • 2 msksmör
  • 1 stvitlöksklyfta- hackad
  • salt
  • peppar- nymald
  • 1 mskvetemjöl
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 lgrönsaksbuljong- svamp- eller
  • 3 sttimjan- kvistar eller mejramskvistar
  • 1 mskkonjak

Till servering

  • crème fraiche- lätt
  • färska örter

Gör så här

  1. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och skär potatisen i bitar.

  2. Lägg svampen i en gryta och fräs tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och fräs svampen på svag värme 5–10 minuter.

  3. Låt vitlöken fräsa med mot slutet. Krydda med salt och peppar och pudra över mjölet.

  4. Tillsätt potatis, vin, buljong och örtkvistar. Låt soppan sjuda under lock cirka 25 minuter. Lyft upp örtkvistarna.

  5. Mixa soppan slät, tillsätt konjak och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med en klick crème fraiche och strö över färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök