Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomat

Karljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomat är riktigt lyxig pasta. Raviolin går att förbereda ca 6 timmar före servering. Lägg dem på en fuktig kökshandduk och täck med plastfolie.

Karljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomatKarljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomatKarljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 350 gpastadeg- se recept
  • 2humrar
  • 0,25fänkålsstånd
  • 10körsbärstomater
  • 150 gkarljohansvamp
  • 40 gsmör
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 mskcitron- pressad

Fyllning

  • 250 gkarljohansvamp
  • 2vitlöksklyftor
  • 30 gparmesan
  • 4 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1äggula

Garnering

  • 50 gärtskott
  • 1 tskflingsalt

Tillbehör

  • 40 gparmesan

Gör så här

  1. Halvera humrarna och ta ut köttet. Skär köttet i mindre bitar. Ansa och finstrimla fänkålen. Halvera tomaterna. Ansa och skär 250 g svamp i bitar.

  2. Ravioli: Skala och finhacka vitlöken. Ansa och finhacka 150 g svamp. Finriv parmesanosten.

  3. Stek svampen 2–3 min i olja, tills den fått fin färg. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ca 1 minut. Låt svampfräset svalna och blanda ner osten. Krydda med salt.

  4. Kavla ut pastadegen tunt. Stansa ut rundlar, 4–5 cm i diameter. Lägg fyllningen mitt på hälften av rundlarna. Pensla kanterna med äggula och lägg sedan på ett ”lock”. Tryck till kanterna ordentligt och se till att det inte kommer in så mycket luft.

  5. Koka upp rikligt med saltat vatten i en gryta. Koka raviolin al dente ca 2 min. Lyft upp dem och låt vila 2–3 min.

  6. Stek svampen i smör och olja tills den fått fin färg. Tillsätt fänkålen och låt den steka med ca 1 minut. ­Krydda ­ med salt. Lägg i hummer, tomater och ravioli.  Häll över citronsaften. Fräs ca 1 minut. Strö över ärtskott och flingsalt. Servera med parmesanost.

Vad tyckte du om receptet?

Pastadeg

10 minuter + 1 timme i kyl

Durumvete är extra proteinrikt och ger den där typiska sega konsistensen som man vill att pastadeg ska ha.

Till ca 700 g:

4 1/2 dl + 1/2 dl durumvetemjöl (250 g)

3 dl vetemjöl (180 g)

3 ägg

1 dl vatten

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Arbeta ihop 4 1/2 dl durumvetemjöl, vetemjöl, ägg, vatten, olja och salt i en matberedare. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme.

2. Kavla ut degen 2–3 gånger i pastamaskinen till önskad tjocklek och strö lite durumvete mellan kavlingarna.