Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Karin Hartzell var en generös kompismamma som delade med sig av
sina matlagningskonster och goda recept. Kakan är mycket enkel att göra, det som tar lite tid är att dela mandlarna i två hälfter.
Karin ville också att kakan skulle bli saftig och kompakt (inget bakpulver) och därför tryckte hon till kakan med en stekspade mot slutet av gräddningen.
Börja med att skålla och skala mandlarna och dela dem med en liten vass kniv i två halvor.
Sätt ugnen på 200°. Smöra och brödbeströ en form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
Smält smöret långsamt i en kastrull, dra sen kastrullen åt sidan.
Knäck äggen i en skål och häll sockret ovanpå. Tota snabbt ihop, som Karin sa, ska ej vispas.
Lägg mjölet ovanpå, hetta hastigt upp smöret till kokning och häll det hett över mjölet.
Rör ihop alltsammans till en jämn smet och häll den i formen.
Garnera med mandlarna i vackert solskensmönster eller något annat fantasifullt.
Grädda kakan mitt i ugnen 22 minuter. Tryck till den med en stekspade och känn med sticka om kakan är klar, den ska vara lite fuktig inuti. Öka annars på med någon minut.