Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karibisk lax

Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.

Karibisk lax
Karibisk lax
Karibisk lax

Ingredienser

  • 800 glaxfilé- med skinn
  • 1 tskkryddpepparkorn- ca 1 1/4 tsk grovmalda
  • 2piri-piri (chilifrukter)- torkade
  • 2 tskpaprikapulver
  • 2 tskingefära- mald, torkad
  • 2 tskråsocker
  • 2 tskhavssalt
  • 2 mskrom- mörk

Vitlökscrème

  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 mskmajonnäs
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • 0,5lime- rivet skal av
  • 1 tsklime- pressad

Tillbehör

  • 2sötpotatisar- ca 550 g
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1ananas
  • 1mango

Gör så här

  1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen.

  2. Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.

  4. Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal och kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större bitar. När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.

  5. Sänk ugnen till 175°. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp. Stek mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- och grönsaksblandningen samt vitlökscrème.

Vad tyckte du om receptet?