Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karelska piroger

Karelska piroger är en klassisk finsk rätt. Här är recept på de goda pirogerna.

Karelska piroger
Karelska piroger
Karelska piroger
Foto: Michael Förster

Ingredienser

  • 2 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2,75 dlgrovt rågmjöl- (+ 0,5 dl till utbakning)

Fyllning

  • 500 grisgrynsgröt

Smörbad

  • 2 dlvatten
  • 50 gsmör

Tillbehör

  • 2ägg- hårdkokta
  • 50 gsmör- mjukt, gärna extrasaltat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Värm vattnet till 37°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.

  2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp vatten och smör.

  4. Doppa pirogerna hastigt en och en i smörbadet. Lägg dem att svalna på galler.

  5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.

Vad tyckte du om receptet?