Recept: Christina Asplund
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Underbart goda kardemummabullar med blåbärsfyllning. Blåbärsbullar när de är som bäst.
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, salt, smör i klickar och mjöl. Arbeta degen i köksmaskinen tills den blir blank och smidig, cirka 10 minuter. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 1 timme.
Mixa samman smör, kardemumma, strösocker och torkade blåbär till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta cirka 30×40 cm.
Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik varje platta i tre slag. Tryck till med kaveln och kavla längderna, så att de blir cirka 25 centimeter breda.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär 2 1⁄2 centimeter breda bitar och vrid dem spiralformat på mitten två gånger. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna vila 5 minuter. Pensla dem med smör och doppa ovansidan i socker blandat med kardemumma. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Recept: Christina Asplund
Recept från Mitt kök