Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemummarosetter med blåbär

Underbart goda kardemummabullar med blåbärsfyllning. Blåbärsbullar när de är som bäst.

Kardemummarosetter med blåbär
Kardemummarosetter med blåbär
Kardemummarosetter med blåbär
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 50 gjäst för söta degar
  • 5 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 tskkardemumma- stött
  • 13 dlvetemjöl

Fyllning:

  • 150 gsmör- mjukt
  • 2 tskkardemummakärnor- stötta
  • 1 dlströsocker
  • 70 gblåbär- torkade

Garnering:

  • 100 gsmör- smält
  • 23 dlströsocker
  • 1 mskkardemummakärnor- stötta

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, salt, smör i klickar och mjöl. Arbeta degen i köksmaskinen tills den blir blank och smidig, cirka 10 minuter. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 1 timme.

  2. Mixa samman smör, kardemumma, strösocker och torkade blåbär till fyllningen.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta cirka 30×40 cm.

  4. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik varje platta i tre slag. Tryck till med kaveln och kavla längderna, så att de blir cirka 25 centimeter breda.

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Skär 2 1⁄2 centimeter breda bitar och vrid dem spiralformat på mitten två gånger. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

  6. Grädda bullarna mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna vila 5 minuter. Pensla dem med smör och doppa ovansidan i socker blandat med kardemumma. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök