Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemummabulle i stekpanna

Använd en klassisk gjutjärnspanna att grädda bullarna i. Om det blir något kvar av degremsorna kan du göra klassiska snäckor och grädda dem i pappersformar.

Kardemummabulle i stekpannaKardemummabulle i stekpannaKardemummabulle i stekpanna
Foto: Thomas Carlgren / Thomas Carlgren / Fotografen Thomas Carlgren AB

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk- rumsvarm
  • 89 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskhela kardemummakärnor- stötta
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskhela kardemummakärnor- stötta
  • 1 mskmandelmjöl

Pensling

  • 1ägg- uppvispat
  • 0,5 dlråsocker
  • 1 tskkardemumma- mald
  • 2 mskmandelspån

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt 4 dl vetemjöl och låt degen stå i 30 min.

  2. Tillsätt strösocker, kardemumma, 4–5 dl vetemjöl och smör i mindre bitar. Arbeta degen blank och smidig i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 15 min. Låt degen jäsa i 1 timme under bakduk. Klä en stekpanna eller en form, ca 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper.

  3. Fyllning: Vispa ihop ingredienserna till en krämig fyllning och ställ den åt sidan.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 45 cm. Bred fyllningen på degplattan. Vik degplattan på mitten från långsidan och kavla några gånger. Skär degplattan i tre remsor och tvinna varje remsa. Lägg remsorna i pannan, en i taget. Börja från mitten och jobba dig utåt. Låt bullen jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.

  5.  Pensla bullen med ägg och strö över råsocker, kardemumma och mandelspån. Grädda bullen i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen.

Vad tyckte du om receptet?