Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemummabullar med pistaschnötter

Saftiga kardemummabullar bakade på kalljäst deg med lyxig fyllning av pistaschnötter och vit choklad. Tycker du att själva flätningen verkar svår kan du göra snäckor eller snurror i stället. 

Kardemummabullar med pistaschnötter
Kardemummabullar med pistaschnötter
Kardemummabullar med pistaschnötter
Foto: Stefan Wettainen

Deg

  • 5 dlmjölk- rumsvarm
  • 50 gjäst- rumsvarm
  • 2 mskhela kardemummakärnor- mortlade
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 1ägg- rumsvarmt
  • 16 dlvetemjöl special
  • 1 tsksalt

Fyllning

  • 80 gvit choklad
  • 180 gpistaschnötter utan skal
  • 70 gsmör
  • 65 gflorsocker
  • 1 nypahavssalt

Pensling

  • 1ägg
  • vatten- lite
  • 1 nypasalt

Sockerlag

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Dag 1, deg: Häll mjölken i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt kardemumma, smör, strösocker och ägg. Rör ner vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen i 10–15 min, tillsätt saltet mot slutet. När degen är elastisk och blank och släpper från bunkens kanter är den klar. Täck degbunken med plastfolie och låt degen stå i kylskåp över natten.

  2. Dag 2: Stjälp upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop den till en rund boll. Låt den vila i ca 10 min. Gör fyllningen under tiden.

  3. Fyllning: Riv eller hacka chokladen i mindre bitar. Hacka pistaschnötterna fint. Smält smöret i en mindre kastrull. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt den vita chokladen. Rör om tills all choklad är smält.

  4. Blanda i florsocker, havssalt och pistaschnötterna. Låt fyllningen svalna i rumstemperatur så den tjocknar lite.

  5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 65 cm. Bred på fyllningen på degen, ända ut till kanterna. Vik degen som ett treslag, först ena sidan mot mitten och sedan den andra sidan mot mitten, över den första sidan. Degen ska nu ha tre lager.

  6. Kavla ut treslaget till en rektangel, ca 15 x 65 cm. Skär remsor av degen, 5–6 cm breda, med en vass kniv eller degskrapa. Skär varje remsa i 4 strimlor.

  7. Lägg 2 av strimlorna vertikalt och 2 av dem horisontellt över de andra två. Fläta ihop dem ovan/under varandra. Fortsätt sedan att fläta vidare med varannan ovan/under. När remsorna börjar ta slut nyper du ihop bullen och samlar ihop ändarna under bullen. Lägg ner bullen i en smord muffinsplåt. Låt bullarna jäsa under plastfolie i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  8. Vispa ihop ägg, vatten och salt och pensla bullarna med det.

  9. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk direkt ugnsvärmen till 220 grader. Grädda bullarna i 8–12 min. Täck bullarna med aluminiumfolie om de får för mycket färg.

  10. Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. Pensla bullarna direkt när de tas ut ur ugnen. Låt bullarna svalna i muffinsplåten.

Vad tyckte du om receptet?