Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemummabullar

Det är härligt att ägna lite tid åt att baka riktigt smaskiga bullar. Dessa smaksätter vi med kardemumma och lite vanilj.

Kardemummabullar
Kardemummabullar
Kardemummabullar
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 50 gjäst för söta degar
  • 5 dlmjölk- 3 %
  • 0,5 tsksalt
  • 2 tskkardemumma- stött
  • 1,5 dlråsocker- ekologiskt
  • 100 gsmör- rumstempererat
  • vetemjöl- drygt 1 1/2 liter

Fyllning

  • 100 gsmör- rumstempererat
  • 0,5 dlråsocker- ekologiskt
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tskkardemumma- stött

Till pensling och garnering

  • 2ägg
  • rörsocker- strö eller pärlsocker
  • kardemumma

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken. Tillsätt mjölk, salt, socker, smör och mjöl efter hand. Arbeta degen smidig i köksmaskin, minst 10 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

  2. Fyllning: Rör samman smör, socker, vaniljsocker och kardemumma i en liten skål.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

  4. Bred på fyllningen på delarna och vik ihop degen från kortsidan i tre slag. Vänd degen ett kvarts varv och kavla ut den till en rektangel, vikningen blir plattare.

  5. Skär ut 1 1/2 centimeter breda bitar och snurra ihop till en spiral och rulla ihop till en knut. Fäst ändarna under bullen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk på plåten, cirka 30 minuter.

  6. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med på rörsocker strö och nymald kardemumma. Grädda dem mitt i ugnen, 5–8 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök