Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kardemumma- och sockerdoppade smörbullar med tranbär går utmärkt att frysa, men vänta med att pensla med smör till strax före servering.
Fyllning 1: Lägg tranbär och socker i en kastrull. Småkoka ca 15 min till simmig konsistens. Låt kallna.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i hushållsmaskin ca 15 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning 2: Vispa ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en avlång platta, ca 40 x 60 cm. Bred över mandelmassefyllningen och strö över tranbären. Vik över degen på längden. Kavla lätt och skär degen i ca 2 cm breda remsor. Forma bullarna.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Blanda socker och kardemumma. Pensla bullarna en i taget med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.
Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!