Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär  

Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär går utmärkt att frysa, men vänta med att pensla med smör till strax före servering.

Petra Lindstrand
Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär  
Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär  
Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär  
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 6 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 krmsalt
  • 16 dlvetemjöl- (960 g)

Fyllning 1

  • 1 pkttranbär- frysta (225 g)
  • 2 dlströsocker

Fyllning 2

  • 200 gmandelmassa
  • 75 gsmör- rumsvarmt

Pensling

  • 1ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,75 mskkardemumma- stött
  • 75 gsmör- smält

Gör så här

  1. Fyllning 1: Lägg tranbär och socker i en kastrull. Småkoka ca 15 min till simmig konsistens. Låt kallna.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i hushållsmaskin ca 15 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Fyllning 2: Vispa ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en avlång platta, ca 40 x 60 cm. Bred över mandelmassefyllningen och strö över tranbären. Vik över degen på längden. Kavla lätt och skär degen i ca 2 cm breda remsor. Forma bullarna.

  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.

  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

  7. Blanda socker och kardemumma. Pensla bullarna en i taget med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!