Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kardemumma- & mandelbullar

Extra goda semesterbullar med mandelmassa och hallon.

Kardemumma- & mandelbullar
Kardemumma- & mandelbullar
Kardemumma- & mandelbullar
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 0,25 pktjäst- (12,5 g)
  • 75 gsmör- eller margarin
  • 3 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 dlsocker
  • 0,5 tskkardemumma- finstött
  • 78 dlvetemjöl

Fyllning

  • 100 gmandelmassa
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 200 ghallon

Till pensling

  • 1äggula
  • 1 mskvatten

Garnering

  • 1 dlmandelspån
  • pärlsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda i salt, socker och kardemumma.

  3. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, cirka 3 min. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 30 min.

  4. Riv mandelmassan grovt och mosa ihop den med smöret till en slät fyllning.

  5. Utbakning: Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, 25 × 40 centimeter. Bred på fyllningen. Fördela över hallonen.

  6. Rulla ihop degkakan, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna på plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite.

  7. Vispa gulan med vattnet. Pensla bullarna. Strö över mandelspån och pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk cirka 20 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Sikta över lite florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Frys gärna hallonen så ”blöder” de inte lika mycket under gräddningen. Bred ut dem på en bricka med bakplåtspapper och lägg i frysen minst 2–3 timmar, gärna över natten.

Recept från Mitt kök