Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamellmoussetårta

Moussetårtor ser alltid elegant ut, men behöver för den skull inte vara svåra att baka. Läs receptet noga innan du börjar baka.Tårtan går att frysa. Ett bra knep att få ur den frysta tårtan ur ringen är att blåsa försiktigt med en värmepistol eller en hårtork runt ringformen, då lossnar den i kanterna och formen går lätt att ta av.

Karamellmoussetårta
Karamellmoussetårta
Karamellmoussetårta
Ann-Charlotte Fägerlind

Mandelbotten

  • 150 gmandelmassa
  • 150 gmandelmassa
  • 1 stägg

Karamellmousse

  • 2 dlsocker
  • 2 dlvatten
  • salt- en knivsudd
  • 2,5 stgelatinblad
  • 3 dlgrädde
  • 125 gröda vinbär- spara några till dekoration
  • 1012 stsavoiardikex- delade på mitten

Gör så här

  1. Botten:   Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 cm i diameter.
     Riv mandelmassan grovt.
     Blanda ägg och mandelmassa till en jämn smet.
     Häll smeten i formen och grädda kakan på
    1 grader i 15 minuter tills kakan fått färg.
     Låt kakan svalna i formen.Moussen:  Blötlägg gelatinet.
     Smält sockret i en stor kastrull och låt det koka upp till en bärnstensfärgad karamell.
     Koka samtidigt upp vattnet i en annan kastrull och häll försiktigt det kokheta vattnet i karamellen. Koka ur tills sockret löst sig. Tillsätt
    saltet och tag av kastrullen från värmen.
     Krama ur gelatinet och rör ner det i karamellen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
     Vispa grädden. Rör bestämt ner en tredjedel av grädden i karamellen. Vänd sedan ner resten av grädden till en mousse.
     Fördela vinbären på mandelbottnen i formen. Häll över moussen.
     Låt stelna i kylen minst 3–4 timmar. Skär försiktigt med en kniv runt tårtans kant innan du lyfter av formen. Placera ut savoiardkexen runt tårtan. Dekorera med en vinbärsklase och en sockerskulptur.
    Sockerdekoration:
     2 dl socker
     Smält sockret i en liten kastrull, låt det bli bärnstensfärgat.
     Häll den flytande sockersmeten på ett foliepapper. Häll i tunn stråle och låt det bli till en artistisk form. Låt den stelna. Gör denna dekoration samma dag som tårtan skall serveras annars riskerar den att mjukna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök