Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck. Hemligheten med en fluffig granité är att vispa med ballongvisp varannan timme. Se moment 4.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa 3 dl grädde lätt. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Häll i 1 dl ovispad grädde och värm tills karamellen löst sig.
Vispa upp äggulorna och droppa i den varma gräddkaramellen. Vispa fluffigt. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Vispa ner gelatinet i smeten och vänd i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Ställ i kylskåpet.
Granité: Koka upp socker, 1 dl vatten och honung i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och låt lagen svalna.
Tillsätt 1/2 dl vatten och champagne. Häll upp i en bunke, helst rostfri, och ställ den i frysen ca 6 timmar. Vispa med ballongvisp varannan timme, tills fina isflak bildats, eller låt allt frysa i bunken över natten och ta fram bunken 5 min. Vispa med elvisp och ställ tillbaka in i frysen ca 1 timme.
Bräck: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Strö ut jordnötterna på ett bakplåtspapper eller på en silpatduk (silikonbakmatta). Häll karamellen över jordnötterna i ett tunt lager och låt bräcken stelna.
Fruktsallad: Blanda vatten, socker, sirap, stjärnanis och pepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka ca 2 min. Sila och låt lagen kallna.
Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva vindruvorna. Skala, kärna ur och tärna vattenmelonen. Lägg frukt och bär i lagen och låt stå i kylen till servering.
Låt fruktsalladen rinna av. Lägg den på moussen. Toppa med granité. Servera genast.