Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamellklubbor

Recept på karamellklubbor. Inte så svårt som man kan tro! Bara att koka och skeda upp. Men barnen får ta ett steg tillbaka, för smeten blir het. Livsmedelsarom finns att köpa i välsorterade mataffärer och hobbybutiker.

KaramellklubborKaramellklubborKaramellklubbor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dlströsocker
  • 1 dlvit sirap- eller glykossirap
  • 1 dlvatten
  • 1 krmlivsmedelsarom- t ex med mango- och limesmak
  • hushållsfärg- röd, gul och grön

Gör så här

  1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp på hög värme och rör då och då tills sockret har smält. Koka på hög värme utan att röra tills smeten nått 145°.

  2. Ta kastrullen från plattan och rör ner livsmedelsaromen. Fördela smeten i flera kastruller eller bunkar om du vill ha olika färger och rör ner färgerna.

  3. Skeda upp smeten med dessertskedar på plåtar klädda med bakplåtspapper och sätt fast en klubbpinne i varje direkt. Låt kallna och stelna. Se till att plåtarna ligger så plant som möjligt, annars kommer klubborna att flyta ut ojämnt.

  4. Förvara klubborna  i rumstemperatur och slå eventuellt in dem i cellonfanplast om du vill undvika att de klibbar fast i varandra.

Vad tyckte du om receptet?