Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamelliserade päronflan med mandelmassa

Päronflan med mandelmassa. Sikta lite florsocker över päronen med jämna mellanrum under gräddningstiden, så att de blir fint karamelliserade. Flanen går bra att frysa in.

Lena Söderström
Karamelliserade päronflan med mandelmassa
Karamelliserade päronflan med mandelmassa
Karamelliserade päronflan med mandelmassa
Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 förpsmördeg- kyld (250 g)

Fyllning

  • 200mandelmassa
  • 3 mskljust muscovadosocker
  • 1 msksmör- smält
  • 2ägg

Topping

  • 2päron- gärna bruna
  • 0,5citron
  • 2 mskflorsocker- + 2 msk + 2 msk + 2 msk

Gör så här

  1. Rulla ut smördegen och tryck ut den i en pajform, ca 25 cm i diameter. Jämna till degkanterna. Nagga bottnen och kanterna med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylen i ca 15 min.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Blanda mandelmassa, socker och smör med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Bred ut fyllningen i pajskalet.

  3. Sätt ugnen på 175°. Skala, halvera, kärna ur och skär päronen i skivor. Pressa över citronsaft, så att de inte mörknar.

  4. Lägg päronskivorna på fyllningen i ett överlappningsmönster. Sikta 2 msk florsockret över päronen.

  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 min tills degen fått fin färg och päronen är mjuka. Sikta 2 msk florsocker över päronen 2 gånger under gräddningstiden. 

  6. Sikta 2 msk florsocker över flanet och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Gör egen mandelmassa - se recept här: