Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar

Ett underbart godissnacks. Doppa en eller två gånger i choklad innan du rullar dem i lakritspulvret.

Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar
Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar
Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 gmandlar- skållade och skalade
  • 50 gflorsocker
  • 1,5 tskcitronsaft- pressad
  • 1 tsksmör
  • 1 dllakritspulver
  • 400 gmörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Lägg ut mandeln på en plåt med bakplåtspapper och rosta mandeln i ugnen i 6–8 minuter. Rör om en gång efter halva tiden.

  3. Lägg mandeln i en kastrull, strö över florsocker och citron­ saft, värm tills en ljusbrun karamell bildas runt mandlarna. Rör om då och då med en träslev.

  4. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret så att mandlarna separeras. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och peta isär mandlarna med en gaffel.

  5. Häll ut lakritspulvret på ett fat.

  6. Temperera chokladen: Finhacka chokladen och smält 2⁄3 till 50–55 grader. Häll i resten och rör tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan chokladen till arbetstemperatur, 31–32 grader.

  7. Doppa mandlarna en och en i chokladen. Låt stelna och doppa dem sedan ytterligare en gång i chokladen, rulla därefter direkt i lakritspulver. Om du vill rullar du dem i lakrits­ pulver efter första doppningen, dubbeldoppar man blir det mer choklad runtom och mandlarna blir större.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök