Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En superläcker paj, tunn som ett flarn, med en lite annorlunda fyllning av två sorters smakrik ost och delikata vitlöksklyftor som karamelliserats.
Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna
i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant, 26–28 centi- meter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och sjud 3 minuter. Låt klyftorna rinna av genom en sil.
Fräs vitlöksklyftorna så de får lite färg i olivolja, cirka 2 minuter. Sänk värmen något, tillsätt vinäger och vatten. Sjud utan lock cirka 10 minuter. Tillsätt socker och örter. Fortsätt sjuda i cirka 10 minuter tills det mesta av vätskan ångat bort och en tjock mörk lag har bildats. Ta från värmen.
Fördela osten i pajskalet. Fördela vitlöksklyftor och sockerlag över. Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.
Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Recept från Mitt kök