Recept av: Minna Tran
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på karamelliserad fläsksida med hela ägg. En vietnamesisk klassiker. Motsvarighet till svensk husmanskost som kött, potatis och brunsås. Servera med jasminris, gurka och gärna kimchi.
Hårdkoka äggen. Kyl dem i kallt vatten och skala dem.
Skär bort svålen på fläsket och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Behåll fettet.
Marinad: Skala och pressa vitlöken. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Lös upp buljongtärningen i hett vatten.
Blanda köttet med vitlök, lök, chili, buljong, socker, salt, peppar och ev chiliflakes. Låt köttet marinera i kylen ca 1 timme, gärna längre.
Karamellisering: Hetta upp oljan i en gryta eller två stekpannor. Tillsätt sockret. Sänk värmen till medel. Låt sockret sakta smälta till karamelliserad färg. För att sockret ska smälta jämnt kan du lyfta kastrullen och cirkulera runt oljan och sockret. Blanda inte med något köksverktyg. Ta grytan från plattan när sockret smält för att undvika att bränna köttet.
Lägg köttet i karamelliseringen. Blanda runt snabbt med en slev. Om det fastnar stelnat socker på sleven gör det ingenting. Det smälter senare. Stek köttet i karamelliseringen tills det fått fin färg runt om, ca 5 min.
Lägg äggen i grytan. Häll på kokosjuicen. Vätskan ska täcka köttet och äggen, späd annars med vatten. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt fisksåsen. Låt sjuda under lock på svag värme ca 2 timmar.
Finhacka salladslöken. Ta upp äggen och halvera dem.
Servera grytan med ris, skivad gurka och kimchi. Garnera med salladslök och peppar.
Recept av: Minna Tran