Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamelliserad banan med vaniljkräm

Sjud bananer i socker, smör, vatten och citronsaft och servera med en ljuvligt god vaniljkräm. Lägg på vispgrädde och en kula vanilj- eller karamellglass. Strö över rostade och hackade hasselnötter.

Karamelliserad banan med vaniljkräm
Karamelliserad banan med vaniljkräm
Karamelliserad banan med vaniljkräm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vaniljkräm

  • 4 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1vaniljstång- eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dlströsocker
  • 6äggulor
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 50 gsmör- mjukt

Karamelliserade bananer

  • 4bananer
  • 1 dlråsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 40 gsmör
  • 1 mskcitronsaft

Tillbehör

  • 4 kulorvaniljglass- eller karamellglass
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlhasselnötter- rostade hackade

Gör så här

  1. Vaniljkräm: Häll mjölken och grädden i en kastrull.

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och fröna eller vaniljsockret i kastrullen. Koka upp gräddmjölken.

  3. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse och häll i gräddmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85 grader under kraftig vispning.

  4. Dra av från plattan och rör i smöret.

  5. Karamelliserade bananer: Skala och dela bananerna på mitten och på längden.

  6. Lägg sockret och vattnet i en stekpanna och koka till en ljus karamell.

  7. Tillsätt smöret, bananerna och citronsaften. Sjud och vänd bananerna i karamellen.

  8. Dra av från värmen.

  9. Servering: Lägg vaniljsås i portionsskålar eller i en stor skål. Lägg på vanilj- eller karamellglass. Toppa med bananer och vispgrädde. Strö över nötterna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök