Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås

Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås
Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås
Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås

Ingredienser

  • 8kaffekoppar- (à 1,5 dl)
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 2 mskströsocker

Sufflésmet

  • 3äpplen
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskvatten
  • 1 mskcalvados
  • 3ägg- vitor
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 tskcitronsaft

Bitter chokladsås

  • 100 gmörk choklad- mörk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 0,5vaniljstång- med märgen urskrapad

Gör så här

  1. Pensla 8 kaffekoppar som rymmer 1 1/2 dl med rumsvarmt smör och ströa dem sedan med socker. Ställ kopparna i kylen.

  2. Sufflésmet: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar. Smält strösocker i en liten kastrull till gyllenbrun karamell. Sänk värmen. Tillsätt äppelbitarna och koka ihop till en kompott under omrörning tills sockret åter löst sig. Rör ut maizena i lite vatten och blanda ner det i kompotten under omrörning. Tillsätt calvados och ställ kastrullen åt sidan.

  3. Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker och citronsaft och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd sedan ner 1/3 av marängen i den knappt ljumma kompotten. Vänd sedan ner kompotten i resten av marängen. Skeda upp i kopparna. Jämna till ytan. Baka suffléerna i nedre delen av ugnen 13–15 min.

  4. Chokladsås: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, vatten och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i den heta gräddblandningen. Rör tills chokladen smält. Servera såsen kall eller varm.

Vad tyckte du om receptet?